Krótka opowieść o przetrwaniu. "W nocy" Warłama Szałamowa - Pasterski, Janusz (Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Rzeszowie, 1994)
Szkic poświęcony noweli Warłama Szałamowa "W nocy". Autor analizuje strukturę kompozycyjną i narracyjną utworu, problematykę oraz kreacje bohaterów. Miniatura prozatorska "W nocy" jest krótką, jednowątkową nowelą o przejrzystej fabule, celnie odsłaniającą rzeczywistość sowieckich łagrów. Należy do najlepszych przykładów współczesnej nowelistyki.
Wśród starych i nowych lektur szkolnych. Zbiór analiz i interpretacji pod redakcją Piotra Żbikowskiego
Keywords: Szałamow; literatura łagrowa; nowela