poczucie_wojny_BWA_Krosno_kuratorstwo_wystawy - Łuczaj-Salej, Justyna (BWA Krosno, 2025)
Multimedialna wystawa poświęcona poczuciu wojny. Bliskość wojny jest szczególnie odczuwalna w takich miastach jak Rzeszów - mieście strategicznym dla dostaw broni do Ukrainy, spotkań politycznych na najwyższym szczeblu (spotkanie z byłym prezydentem USA Joe Bidenem) ale też mieście liczącym 186 tysięcy mieszkańców, w którym pojawiło się w pierwszych dniach po wybuchu wojny w Ukrainie ok. 100 tys. uchodźców, a na lotnisku rzeszowskim stacjonowało 10 tys. żołnierzy amerykańskich. W wystawie wzięły udział 44 osoby artystyczne. W większości studenci, absolwenci i pracownicy Wydziału Sztuk Pięknych UR. Do wystawy zaprosiłam również osoby z Ukrainy, USA oraz Wielkiej Brytanii. Na wystawie prezentowane były filmy, animacje, instalacje multimedialne, fotografie, plakaty, obiekty, malarstwo, prace graficzne oraz performance.
Keywords: poczucie wojny; BWA Krosno; wystawa o wojnie; kuratorstwo