Edukacja ekologiczna jako priorytet w nauczaniu dzieci i młodzieży - Babiarz, Mirosław; Garbuzik, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
Poniższy tekst ukazuje, czym jest edukacja ekologiczna, jak jej priorytety zostały sformułowane w Narodowej Strategii Edukacji Ekologicznej. Ponadto przedstawia płaszczyzny, na których odbywa się przyswajanie wiedzy z tego zakresu. Następnie omówiony został raport z badania stanu wprowadzania treści edukacyjnych w programach kształcenia na wszystkich etapach edukacji formalnej.

The following text shows what environmental education is, as its priorities have been formulated in the National Strategy for Environmental Education. In addition, it shows the areas in which knowledge is acquired in this field. Next, a study report on the state of educational content introduction in education programs at all stages of formal education was discussed.
Environmental Education as a Priority in Teaching Children and Young People
Keywords: edukacja ekologiczna; Narodowa Strategia Edukacji Ekologicznej; edukacja ekologiczna w edukacji formalnej; ecological education; National Strategy of Ecological Education; ecological education in formal education