Działania mediacyjne w środowisku edukacyjnym – ujęcie glottodydaktyczne - Jasińska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie roli działań mediacyjnych w edukacji szkolnej w ujęciu glottodydaktycznym. W dokumentach europejskich czynności mediacyjne zajmują szczególne miejsce. W obecnej rzeczywistości edukacyjnej, w której polska szkoła staje się wielokulturowa, są one nieodzowne. Autorka prezentuje typy działań mediacyjnych (mediacja tekstowa, pojęciowa i komunikacyjna) oraz mediatorów, którymi są nie tylko uczniowie cudzoziemscy, ale też nauczyciele i uczniowie polscy.

The aim of this article is to present the role of mediation activities in school education from a glottodidactic perspective. In European documents, mediation activities occupy a special place. In the current educational reality, in which Polish schools are becoming multicultural, such activities are indispensable. The author presents the types of mediation activities (text, concept, and communication mediation) as well as the mediators, who include not only foreign students but also Polish teachers and students.
Mediation Activities in the Educational Environment – A Glottodidactic Perspective
Keywords: ESOKJ; mediacja; działania mediacyjne; CEFR; mediation; mediation activities