Konkurs Sienkiewiczowski 2016 – refleksje po sukcesie - Czarnik, Mirosław; Froń, Agata (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017)
The articles deals with the methods of working with a talented student during preparations for contests and competitions. This is not a guide explaining, step by step, the methodology of preparations for contests and competitions. The author concentrates on reflections based upon experience and emphasizes the importance of correlation between a student and a teacher, and a student and a school. The article also includes Agata Froń’s essay awarded in Konkurs Sienkiewiczowski in 2016. Agata Froń is a student of Liceum Ogólnokształcące w Strzyżowie.
Pomysł tekstu narodził się po zdobyciu przez Agatę Froń, uczennicę klasy II E Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie, tytułu laureata Konkursu Sienkiewiczowskiego w roku 2016. Sukces ten osiągnęła jako jedyna osoba z województwa podkarpackiego i jedna z piętnastu osób w Polsce. Jak się okazało, był on punktem wyjścia do dalszego, intensywnego rozwoju, który zaowocował sukcesami w olimpiadach przedmiotowych: tytułami finalisty zarówno w Olimpiadzie Literatury i Języka Polskiego, jak i Olimpiadzie Filozoficznej. Wstępne refleksje są autorstwa jej nauczyciela i opiekuna, zaś tekst „Sienkiewiczowska sztuka opowiadania” zapewnił Agacie Froń kwalifikację do etapu centralnego Konkursu Sienkiewiczowskiego.
Keywords: Sienkiewicz; capable student; secondary school; teacher’s role; student’s essay