Synteza estymatorów dla obiektów o strukturze szeregowej - Kwater, Tadeusz; Pękala, Robert; Twaróg, Bogusław (Pomiary Automatyka Kontrola, 2013)
Artykuł dotyczy zdecentralizowanego podejścia do syntezy estymacji stanu obiektu złożonego poprzez rozdzielenie problemu optymalizacyjnego na podproblemy o mniejszej wymiarowości. Główna idea metody polega na przyporządkowaniu podobiektom indywidualnych wskaźników jakości i prowadzeniu syntezy estymatorów w sposób sekwencyjny. Wzmocnienia filtru złożonego wyznacza się rozwiązując problemy małej wymiarowości (wymiarowość podobiektów). Uzyskuje się strukturę odpowiadającą lokalnemu, klasycznemu filtrowi Kalmana oraz sprzężeń skrośnych.
Artykuł w czasopiśmie z listy B
Keywords: systemy złożone; równania dynamiki; gra Nasha; równanie