Uniwersalność męstwa jako wartości moralnej. Męstwo jako warunek konieczny solidarności, w: Ruch Solidarności wobec stanu wojennego. Antynomia wartości, red. M. Jabłoński, J. Sadowski, Kraków 2012 - Szkutnik, Dariusz A.; Kupczak, R. (Uniwersytet Ignatianum w Krakowie, 2012)
Druga połowa XX wieku, to okres szczególny w historii Polski. Powstanie niezależnego związku zawodowego „Solidarność”, zapoczątkowanie drogi ku wolności i demokracji, to jedne z najważniejszych wydarzeń w nowożytnej historii naszego kraju. Bez osobistego męstwa osób zaangażowanych w zmiany, trudno byłoby dokonać tego, co wydawało się przez lata nie do dokonania – zmienić niewolący Polaków system polityczny. Ten kontekst społeczno-polityczny posłużył autorom do rozważań filozoficznych wokół pojęcia męstwa, ze szczególnym uwzględnieniem stanowisk klasycznych Sokratesa, Arystotelesa, św. Tomasza z Akwinu oraz stanowiska „warszawskiego Sokratesa” Tadeusza Kotarbińskiego. Męstwo okazuje się tym, co stanowi wspólny element działań ludzkich i zdaje się być tym pojęciem etycznym, które co do swej uniwersalnej wartości, budzi najmniej kontrowersji.

The second half of the 20th century is an exceptional period in the history of Poland. The foundation of „Solidarity”, an independent trade union, as well as the onset of a long march towards freedom and democratic rule of the most significant events in modern history of our country. If it were not for personal courage of those who were involved in the process of change, it would be difficult to achieve what had seemed unachievable for so many years before, i.e. to alter the political system that kept the Polish nation in captivity. Many authors explored this social and political context in reference to philosophical ponderings concerning the notion of valiance, particularly the classical attitudes of Socrates, Aristotle, Saint Thomas Aquinas, as well as the Warsaw Socrates, Tadeusz Kotarbiński. Valiance turns out to be a common element of all human activity and seems to function as an ethical notion, whose universality is beyond all controversy.
Praca Ruch Solidarności wobec Stanu Wojennego. Antynomia wartości składa się z dziewięciu artykułów, w których podejmowane są istotne i ważne zagadnienia dotyczące wydarzeń i postaw, jakie miały miejsce w Polsce przed trzydziestu laty, a więc w czasie przełomowym nie tylko dla naszego kraju, ale również dla Europy i w jakimś sensie świata. O ile jednak większość publikacji poświęconych Solidarności i Stanowi Wojennemu ma charakter osobisty, historyczny lub nade wszystko polityczny, to w tym wypadku mamy do czynienia z wyzwaniem ambitniejszym. Dotyka ono bowiem podstaw filozoficznych, etycznych i cywilizacyjnych istniejącego konfliktu, którego głównymi wyznacznikami są z jednej strony totalitaryzm, mający swoje źródło w ideologii komunistycznej, a z drugiej – personalizm, o wyraźnie chrześcijańskich korzeniach. Z recenzji dr. hab. prof. KUL Piotra Jaroszyńskiego
Keywords: courage; valiance; moral values; solidarity movement; ethics; Tadeusz Kotarbiński; Aristotle; Socrates; Thomas Aquinas; Poland; moral philosophy