Postępowanie naprawcze zażalenia poziomego w świetle nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego z 9 marca 2023 r - Basta, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Opracowanie stanowi próbę analizy postępowania naprawczego w zakresie zażaleń poziomych. Zagadnienie postępowania naprawczego w zakresie tego rodzaju środka zaskarżenia nie było aż do 1 lipca2023 r. ujęte w ustawie. Praca ta stanowi zatem analizę postępowania naprawczego względem zażaleń poziomych po wejściu w życie ustawy nowelizującej Kodeks postępowania cywilnego z 9 marca 2023 r.

The study is an attempt to analyze remedial proceedings in the field of horizontal complaints. The issue of restructuring proceedings regarding this type of appeal was not included in the Act until 1 July 2023. Therefore, this work is an analysis of remedial proceedings regarding horizontal complaints after the entry into force of the Act amending the Code of Civil Procedure of 9 March 2023.
Inter-instance proceedings and remedial proceedings for horizontal complaints in the light of the amendment to the Code of Civil Procedure of 9 March 2023
Keywords: zażalenie; zażalenie poziome; postępowanie naprawcze; complaint; horizontal complaints; remedial proceedings