2025-05-26 Musik ohne Grenzen / tenor solo - Gallas, Maciej (My University, 2025)
5 maja 2025 r. odbył się koncert z cyklu "Wiedeńskie Tygodnie Muzyczne" pod tytułem „Musik ohne Grenzen” (”Muzyka bez granic”) w Borromäus Saal, Wiener Rathaus (Sala Boromeusza w Ratuszu 3. Dzielnicy Wiednia). Podczas koncertu prowykonane zostały utwory Ewy Nideckiej i Krzysztofa Kostrzewy. Wykonawcy: Maciej Gallas- tenor, Ewa Paprotna- sopran, Magdalena Prejsnar- fortepian, Ewa Nidecka- fortepian, Krzysztof Kostrzewa- fortepian, Diana Białek- fortepian
26 maja 2025 r. artyści z Wydziału Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego: prof. dr hab. Maciej Gallas (tenor), dr hab. prof. UR Magdalena Prejsnar (fortepian), dr hab. prof. UR Ewa Nidecka (kompozycja, fortepian), dr hab. prof. UR Krzysztof Kostrzewa (kompozycja, fortepian) wystąpili w ramach cyklicznej imprezy "Wiedeńskie Tygodnie Muzyczne" z koncertem w neogotyckiej sali koncertowej Ratuszu w Wiedniu (Wiener Rathaus) Borromäus Saal. Organizatorem koncertu „Musik ohne Grenzen” (”Muzyka bez granic”) była jedna z najstarszych organizacji polonijnych w Europie – Związek Polaków w Austrii „Strzecha”. Różnorodny program obejmował utwory instrumentalne i wokalno-instrumentalne: A. Dvořaka, W. Kacperskiego, G. Fauré, J. Wolfsohna, J. Offenbacha, F. Lehára, oraz światowe prawykonania kompozycji E. Nideckiej (pieśni do słów B. Leśmiana: "Po co tyle świec nade mną", "Niegdyś dom mój ochoczy") i K. Kostrzewy (pieśni: "Es war Erde in ihnen/A była ziemia w nich" do słów P. Celana, "Niebiańskie" do słów Cz. Miłosza, "Model II" na fortepian). Prestiż koncertu podniosła obecność prezeski Związku Polaków w Austrii „Strzecha” Janiny Glowacki, Konsul RP Grażyny Karubin oraz dyrektora Stacji Naukowej PAN w Wiedniu prof. dra hab. Piotra Szlanty. Wśród publiczności dominowali sympatycy i członkowie stowarzyszenia oraz polscy i austriaccy mieszkańcy Wiednia. Obok artystów z Wydziału Muzyki UR w koncercie gościnnie wystąpili: Diana Białek (fortepian) i Ewa Paprotna (sopran). Koncert wzbudził ogromny aplauz publiczności. Obok gratulacji i podziękowań złożonych artystom, pojawiły się też propozycje dalszej współpracy. Program: -A. Dvořák- Taniec słowiański e-moll op. 72 nr 2 (na cztery ręce), wyk.: D. Białek/M. Prejsnar – fortepian -E. Nidecka- "Poco tyle świec nade mną"; sł. B. Leśmian, prawykonanie: M. Gallas - tenor, E. Nidecka – fortepian -E. Nidecka- "Niegdyś dom mój ochoczy", sł. B. Leśmian, prawykonanie: M. Gallas - tenor, E. Nidecka – fortepian -K. Kostrzewa- "Model II", prawykonanie: K. Kostrzewa - fortepian -W. Kacperski- "Dedykacja muzyczna" na cztery ręce, wyk.: D. Białek/M. Prejsnar – fortepian -G. Fauré- "Kołysanka" op. 56 nr 1 (na cztery ręce), wyk.: D. Białek/M. Prejsnar – fortepian -J. Wolfsohn- Parafraza "On a Jewish Cradle Song", prawykonanie: M. Prejsnar – fortepian -K. Kostrzewa- "Niebiańskie", sł. Cz. Miłosz, prawykonanie: M. Gallas – tenor, M. Prejsnar – fortepian -K. Kostrzewa- "Es war Erde in ihnen (A była ziemia w nich)", sł. P. Celan, prawykonanie: M. Gallas – tenor, M. Prejsnar – fortepian -E. di Capua- „O sole mio”, wyk.: M. Gallas- tenor, M. Prejsnar- fortepian -F. Lehár- "Usta milczą, dusza śpiewa" z operetki "Wesoła wdówka", wyk.: E. Paprotna – sopran, M. Gallas – tenor, M. Prejsnar – fortepian
Keywords: Wiedeńskie Tygodnie Muzyczne; Pieśni polskie w Wiedniu; Musik ohne Grenzen; Koncert w Borromäus Saal; Prawykonania polskich pieśni; Pieśni Kostrzewy; Pieśni Nideckiej; Nidecka Po co tyle świec nade mną; Nidecka Niegdyś dom mój ochoczy; Kostrzewa Niebiańskie; Kostrzewa Es war Erde in ihnen; Kostrzewa A była ziemia w nich; Polska pieśń współczesna; Polska pieśń artystyczna