Współczesne pokolenia w kontekście stereotypów - Polański, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie dyskusji, która odbywa się w świecie nauki dotyczącej popularnej w świecie tematyki współczesnych pokoleń. Oprócz tożsamości takich jak: rasa, płeć, narodowość, określenie przynależności do pokolenia może mieć znaczenie w procesie identyfikacji własnego obrazu psychologicznego jednostek. Artykuł ma charakter teoretyczny, ale zawiera wnioski z badań empirycznych. W pracach naukowych oraz w mediach prezentowane są opisy, charakterystyki, różnice pomiędzy współcześnie żyjącymi ludźmi, którzy są zakwalifikowani jako pokolenia: Baby Boomers, X, Y, Z. W tekście zawarte są poglądy zwolenników teorii pokoleń, jak i tych osób, które zgłaszają wątpliwości związane z współczesną koncepcją pokoleń. Znajduje się w nim odniesienie do stereotypów, które mogą być aktywowane przez etykiety pokoleniowe.

The aim of this article is to present the ongoing academic discussion on the popular topic of contemporary generations. In addition to identities such as race, gender, and nationality, defining generational affiliation can be important in identifying individuals' psychological self-image. The article is theoretical in nature, but it includes conclusions from empirical research. Scientific papers and the media present descriptions, characteristics, and differences between contemporary people classified as generations: Baby Boomers, X, Y, and Z. The text includes the views of proponents of generational theory, as well as those who raise doubts about the contemporary concept of generations. It also addresses stereotypes that can be activated by generational labels.
Contemporary generations in the context of stereotypes
Keywords: pokolenia; stereotypy; stereotypy pokoleniowe; generations; stereotypes; generational stereotypes