Gminny program mieszkaniowy – pojęcie, realizacja, adresaci - Tyrawa, Dominik (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Gminne Programy Mieszkaniowe to jeden w wielu przykładów faktycznej decentralizacji działania jednostek samorządu terytorialnego. Wskazana sfera działalności nie została jak dotychczas dookreślona przez ustawodawcę, tak więc jej pojęcie, zakres, adresaci czy też inne problemy szczególne należy rekonstruować w oparciu o obowiązujące regulacje prawa miejscowego. Opracowanie to prezentuje wskazane powyżej kwestie, ma bez wątpienia charakter wprowadzający do tej problematyki, wskazując problemy faktyczne i prawne związane z ich realizacją.

Municipal Housing Programs are one of many examples of actual decentralization of the activities of local government units. The indicated sphere of activity has not been specified by the legislator so far, so its concept, scope, addressees or other specific problems should be reconstructed based on the applicable local law regulations. This study presents the issues indicated above, is undoubtedly of an introductory nature to this issue, indicating factual and legal problems related to their implementation.
Municipal housing program – concept, implementation, recipients
Keywords: prawo administracyjne; prawo samorządu terytorialnego; gmina; program mieszkaniowy; decentralizacja; administrative law; local government law; commune; housing program; decentralization