Dopuszczalność apelacji powoda od wyroku zaocznego uwzględniającego powództwo – uwagi de lege lata, de lege ferenda - Basta, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023)
Niniejszy artykuł porusza kwestię dopuszczalności apelacji powoda od wyroku zaocznego uwzględniającego powództwo w całości. Kwestia zaskarżenia przez powoda wyroku zaocznego, który w całości uwzględnia żądanie pozwu, nie jest jasna i oczywista. Przedmiotowe opracowanie wyjaśnia czy istnieje możliwość apelacji od takiego wyroku oraz wskazuje przesłanki skutecznego zaskarżenia orzeczenia.

This article deals with the issue of the admissibility of the claimant's appeal against a default judgment admitting the claim in its entirety. The issue of the claimant's appeal against a default judgment, which fully takes into account the claim, is not clear and obvious. This study explains whether it is possible to appeal against such a judgment and indicates the conditions for an effective appeal against the judgment.
Admissibility of the plaintiff’s appeal against a default judgment available – comments de lege lata, de lege ferenda
Keywords: wyrok zaoczny; apelacja; nieważność postępowania; appeal; invalidity of the proceedings; default judgment