Guanlan International Print Biennial Exhibition at the China Printmaking Museum 2023 r. - Laszczyk, Sebastian (My University, 2023)
Konkurs w Chinach Guanlan International Print Biennial Exhibition at the China Printmaking Museum cieszy się ogromnym uznaniem na arenie międzynarodowej, co pokazuje wzrostową tendencję uczestników w każdej edycji. W Guanlan Printmaking Base, organizowanej przez Chińskie Muzeum Grafiki, odbywa się wystawa nominacyjna Guanlan International Print Biennial 2023. Wystawa nominacyjna promuje kreatywność i indywidualność, wyznaczając wysoki poziom profesjonalizmu, internacjonalizacji i doskonałości oraz spełniając wysokie wymagania dotyczące standardu, konotacji i istoty. W tym celu komitet organizacyjny zaprosił 12 chińskich i zagranicznych artystów i naukowców, uznanych w środowisku akademickim i wysoko reprezentatywnych w globalnej społeczności graficznej. Edycja konkursu z 2023r. otrzymała zgłoszenia z 93 krajów i regionów. Napłynęło 1306 prac z zagranicy, z czego łącznie wybrano 263 prace, 122 z Chin i 141 z zagranicy. Moja praca została doceniona nie tylko zakwalifikowaniem się do wystawy zbiorowej, ale również była wzięta do grona osób walczących o główną nagrodę. Grafika z druku wypukłego została przekazana do zbiorów China Printmaking Museum.
Keywords: Guanlan IPB; wystawa; konkurs; druk wypukły; linoryt; Chiny; dzieło; międzynarodowa; odbitka