The formation of subjective well-being of person - Zavatski, Vadym; Zavatski, Yurii; Spytskaya, Lianа (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
The paper is aimed at identifying the influence of socio-psychological factors on the formation of subjective well-being of the person. The following methods were used: questionnaire, psycho-diagnostic techniques for investigating satisfaction with marriage, personal self-fulfillment in the family (on the operational level and the level of values and role sets), socio-psychological adaptation, conformity of family values and role expectations. The data about the content, structural components (cognitive, value and motivational, emotional and behavioral) and functions (regulatory, prognostic, developmental) of subjective well-being of person have been presented. Socio-psychological factors of subjective well-being of the person have been specified.

Przedmiotem analiz w artykule jest problem subiektywnego samopoczucia jednostki w zakresie zmian transformacyjnych we wszystkich dziedzinach współczesnego życia. Badanie ma na celu analizę wpływu czynników społecznych i psychologicznych na powstawanie subiektywnego samopoczucia jednostki w małżeństwie. Głównym zadaniem badań naukowych jest określenie elementów konstrukcyjnych subiektywnego samopoczucia danej osoby w małżeństwie, jego funkcje i poziomy ekspresji. Badanie zostało oparte na kwestionariuszach, psychodiagnostycznych metodach badania satysfakcji małżeńskiej, osobistego spełnienia w rodzinie (na poziomie operacyjnym i na poziomie wartości, postaw i roli), adaptacji społecznej i psychologicznej, wartości rodzinnych, spójności i oczekiwań względem ról w małżeństwie. Wykazano, że dobrostan subiektywny jednostki w małżeństwie – wielofunkcyjnej integralnej formacji społecznej i psychologicznej, w swojej strukturze obejmuje ocenę poznawczą, motywacji, wartości emocjonalne i elementy behawioralne. Ustalono, że głównymi funkcjami dobrostanu subiektywnego są funkcje regulacyjne, prognostyczne i rozwojowe. Wyróżniono czynniki społeczno-psychologiczne dobrostanu subiektywnego indywidualnej osoby: społeczną i psychologiczną adaptację i tolerancję; wartość orientacji jednostki i dobrobyt partnera w małżeństwie; zadowolenie z małżeństwa; stopień spójności znaczenia wartości rodzinnych w emocjonalnych, intymnych i seksualnych, domowych, rodzicielskich i edukacyjnych polach, pola tożsamości osobistej i społecznej aktywności; możliwość samodoskonalenia i dokonań osobistych, w połączeniu z dominacją wartości rodzinnych; pewność i rolę spójności oczekiwań i wyobrażeń, rolę molestowania; rolę zbieżności zachowań; niski poziom konfliktu w interakcji małżonków (wsparcie i komfort emocjonalny, kultura, komunikacja). Jako główny cel dalszych badań określono właściwości doświadczenia dobrostanu subiektywnego w małżeństwie na różnych etapach cyklu życia rodziny.
Keywords: personality; well-being; socio-psychological factors; subjective well-being; osobowość; opieka społeczna; czynniki społeczne i psychologiczne; dobrostan subiektywny