Analiza współzależności tekstu i części graficznej w memach internetowych - Czapiga, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Memy internetowe stanowią dynamicznie rozwijający się środek przekazu, angażując coraz szersze kręgi zarówno twórców, jak i odbiorców. Łatwość tworzenia i szybkość przesyłania pozwalają spontanicznie reagować za ich pomocą na zmieniającą się rzeczywistość i współtworzyć pamięć zbiorową danej grupy społecznej. Przedmiotem analizy w niniejszej pracy jest szczególna grupa memów internetowych – demotywatory. Została podjęta próba prześledzenia relacji między częścią graficzną i tekstową memów w celu ustalenia ich wpływu na znaczenie całości.

Internet memes present a dynamically developing medium, that engages increasing numbers of creators and recipients. The ease of creation and the speed of transmission allow them to spontaneously react to the changing reality and co-create the collective memory of a given social group. The present paper offers the analysis of a special group of Internet memes – demotivators. An attempt was made to trace the relationship between the graphic and textual parts in order to determine their impact on the meaning of the whole meme.
Analysis of the interdependence of text and graphic part in internet memes
Keywords: mem internetowy; demotywator; komunikacja; dyskurs internetowy; Internet meme; demotivators; communication; Internet discourse