Perspektywy rozwoju slow tourism na Podkarpaciu - Pisarek, Marta (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024)
Województwo podkarpackie ze względu na swoje położenie, potencjał przyrodniczo-kulturowy i rozwijające się potrzeby świadomego turysty (zainteresowanego także produktem turystycznym opartym o zasady slow) może w przyszłości stanowić główny kierunek destynacji wybranej grupy odbiorców turystyki. Aktualnie wielu właścicieli wiejskiej bazy noclegowej poszerza swoją ofertę o atrakcje związane z uważnością, takie jak kontemplacja w otoczeniu natury, kąpiele w saunie, możliwość noclegu pod gołym niebem. Ich oferta jest zróżnicowana, co daje perspektywę wypoczynku zarówno dla klientów preferujących agroturystykę, jak też jej nowsze formy, np. glamping. Pojawiły się także oferty turystyki zaangażowanej społecznie, w której turysta ma możliwość ścisłej interakcji z gospodarzem atrakcji lub lokalną społecznością. Opisane w artykule przykłady realizacji usług turystycznych w nurcie slow tourism stanowią wzorzec poszukiwania nowych form wypoczynku które przyczyniają się do retardacji negatywnych przemian w środowisku przyrodniczym i społeczno-kulturowym.

Due to its location, natural and cultural potential and the needs of a conscious tourist for a tourist product based on the slow principles, the Podkarpackie Province may in the future be the main destination for a selected group of recipients. Currently, many owners of rural accommodation facilities are expanding their offer with attractions related to mindfulness, such as contemplation in the surroundings of nature, sauna baths, and the possibility of spending the night in the open air. The offer is diverse, which gives the prospect of participation to both customers who prefer agritourism and newer forms, e.g. glamping. In addition, there have appeared offers of socially engaged tourism, in which the tourist has the opportunity to closely interact with the host of the attraction or the local community. The examples of implementing tourist services in the slow tourism trends described in the article constitute a model for searching for a new forms of recreation that contribute to the retardation of negative changes in the natural and socio-cultural environment.
Prospects for the development of slow tourism in Podkarpacie Province
Keywords: baza noclegowa; atrakcja turystyczna; Podkarpacie; retardacja; turystyka slow; slow tourism; accommodation facilities; tourist attraction; Podkarpackie Province; retardation