Gitarowe rekompozycje w idiomie jazzowym krótkich form wokalno-instrumentalnych na przykładzie kompozycji własnych - Pociask, Piotr (Uniwersytet Rzeszowski, 2024)
Podstawą rozprawy jest dzieło artystyczne zawierające osiem utworów będących kompozycjami i rekompozycjami autora. Opis tego dzieła, który jest integralną częścią rozprawy, skupia się na zjawisku rekompozycji. Celem niniejszego opisu jest wprowadzenie słowa rekompozycja i jego definicji do języka polskiego. Zgodnie z definicją w Cambridge Dictionary słowo recompose znaczy ‘produce a piece of music, poetry, or formal writing in a different way’. Przytoczone objaśnienie jest bardzo ogólne i z całą pewnością nie wyznacza granic tego pojęcia. Autor stara się w rozprawie zarysować te granice. Niniejsza dysertacja składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zostało rozpatrzone zjawisko rekompozycji w szerszym, historycznym ujęciu. Analiza bazuje na przykładach trzech utworów: Indiana, I got Rhythm oraz Mercy Street. W rozdziale drugim zostały poddane analizie muzykologicznej cztery utwory wokalno-instrumentalne: Linia przerywana, Łowca nut, Wybacz oraz Breath Away. Jej podstawą stały się elementy dzieła muzycznego, takie jak: melika, tonacja; rytmika, metrum, agogika i feeling; harmonia; faktura, instrumentacja; artykulacja, ozdobniki; forma. W rozdziale trzecim analizie muzykologicznej zostały poddane rekompozycje tych utworów w idiomie jazzowym. Pokazane są przykłady różnych typów form jazzowych, takich jak ballada, forma postmodernistyczna, fusion, blues i free jazz. W czwartym rozdziale, na podstawie opisów z rozdziałów drugiego i trzeciego, zostały pokazane różnice między kompozycjami a rekompozycjami.

The basis of the doctoral dissertation is an artistic work containing eight musical works being the author's compositions and recompositions. The description of the work, which is an integral part of the dissertation, focuses on the phenomenon of the recomposition. The purpose of the present description is to introduce the 'recomposition' term and its definition into the Polish language. According to the definition in the Cambridge Dictionary, the word 'recompose' means 'produce a piece of music, poetry, or formal writing in a different way'. The mentioned explanation is very general and certainly does not set the frontiers of this concept. In the dissertation, it is tried to outline these frontiers. This dissertation consists of four chapters. The first one examines the phenomenon of recomposition in a broader, historical perspective, The analysis is based on the examples of three songs: 'Indiana', 'I got Rhythm' and 'Mercy Street'. In the second chapter, four vocal-instrumental works were subjected to musicological analysis: 'Linia przerywana', 'Łowca nut', 'Wybacz' and 'Breath Away'. The elements of a musical work, such as: melodic, key; rhythm, meter, time and feeling; harmony; texture, instrumentation; articulation, ornaments; form became the basis of this analysis. In the third chapter, the recompositions of these pieces in the jazz idiom were subjected to musicological analysis. Examples of different types of jazz forms, such as a ballad, a postmodern form, fusion, blues, and free jazz are presented. In the fourth chapter, the differences between compositions and recompositions are shown based on the descriptions from the second and third chapters.
Guitar recompositions in the jazz idiom of short vocal-instrumental forms on the example of his own compositions
Promotor: dr hab. Dariusz Ziółek, prof. UR - 253 s. + 1 płyta CD
Keywords: rekompozycja; kompozycja; jazz; gitara; gitara jazzowa; zespół jazzowy; recompositions; recompose; music; muzyka; guitar; jazz band; composition; musical analysis