Implementacja gamifikacji w nauczaniu programowania dla uczniów szkół podstawowych - Curyło, Klaudia; Ciesielka, Marta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Przedstawiony projekt dotyczy wdrożenia gamifikacji w procesie nauczania programowania w szkole podstawowej. Jego celem było zainteresowanie uczniów tematem programowania poprzez wykorzystanie elementów zabawy i motywacji charakterystycznych dla gier. Kurs został zaprojektowany jako zgrywalizowana platforma internetowa oparta na motywie pokemonów. Każde zadanie miało przypisane punkty i nagrody, co miało zachęcać uczniów do aktywnego udziału. Badania ankietowe wykazały pozytywny odbiór kursu przez uczniów, którzy wyrażali zadowolenie z zajęć i chęć ponownego w nich uczestnictwa. Kluczowym czynnikiem sukcesu projektu było odpowiednie przygotowanie struktury gamifikacji uwzględniającej motywujące uczniów czynniki, takie jak fabuła, cele, reguły, nagrody i wyzwania.

The presented project concerned the implementation of gamification in the process of teaching programming in primary schools. The aim was to interest students in the topic of programming by using elements of fun and motivation typical of games. The course is designed as a gamified online platform based on a Pokemon theme. Each task was assigned points and prizes to encourage students to actively participate. Survey research showed a positive reception of the course by students, who expressed satisfaction with the classes and willingness to participate again. The key factor in the project’s success was the appropriate preparation of the gamification structure, taking in to account motivating factors for students, such as the plot, goals, rules, rewards and challenges.
Implementation of gamification in teaching programming for primary school students
Keywords: gamifikacja; nauka programowania; motywacja uczniów; edukacja; informatyka; gamification; programming learning; students motivation; education; computer science