Programowanie aplikacji mobilnych w edukacyjnych projektach mechatronicznych - Szabłowski, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
W opracowaniu zaprezentowano praktyczne aspekty projektowania aplikacji mobilnych w edukacyjnych systemach mechatronicznych. Przeanalizowano wybrane problemy metodyki i narzędzia programistyczne wspomagające programowanie aplikacji mobilnych. Scharakteryzowano środowisko graficzne MIT App Inventor oraz przeprowadzono analizę i ocenę możliwości uczenia się programowania aplikacji mobilnych. Opisano metodykę projektowania aplikacji na przykładzie edukacyjnego robota mobilnego. W podsumowaniu wskazano środowisko MIT App Inventor, jako wiodące narzędzie do uczenia się programowania.

The paper presents practical aspects of designing mobile applications in educational mechatronic systems. Selected problems of the methodology and programming tools supporting the programming of mobile applications are analyzed. The MIT App Inventor graphical environment is characterized and the possibilities of learning to program mobile applications are analyzed and assessed. The methodology of designing applications is described using the example of an educational mobile robot. The summary indicates the MIT App Inventor environment as the leading tool for learning programming.
Mobile Application Programming in Educational Mechatronic Projects
Keywords: aplikacja mobilna; programowanie; MIT App Inverter; mobile app; programming