Mikrokontrolery využívané na ovládanie stavebníc Lego - Bánesz, Gabriel; Komárová, Kristína (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Príspevok prezentuje prvé výsledky využitia mikrokontorlerov BBC Micro:bit na ovládanie stavebníc Lego. Autori uvádzajú princíp činnosti riadiacej jednotky, ktorá bola vyvinutá na to, aby sa jednoduchým programom dali ovládať niektoré modely zo stavebnice. Vyvinutý systém je určený pre žiakov na základných alebo aj stredných odborných školách pre výučbu programovania a riadenia technických systémov.

The paper presents the first results of using BBC Micro:bit microcontrollers to control Lego building sets. The authors present the principle of operation of the control unit, which was developed to allow some models from the building set to be controlled by a simple program. The developed system is intended for students at primary or secondary vocational schools for teaching programming and control of technical systems.
Microcontrollers Used to Control Lego Building Sets
Keywords: mikrokontroler; BBC micro:bit; Lego; programovanie; Microcontroller; programming