Art as intelligent commentary in dialogue with AI / projekt artystyczny, międzynarodowa konferencja naukowa ELIA Bienniale 2024 Arts Plural, NABA - Nuova Accaddemia delle Belle Arti, Mediolan - Maciejczyk, Jakub (My University, 2024)
Projekt artystyczny zrealizowany w przestrzeni Nuova Accademia delle Belle Arti w Mediolanie podczas konferencji międzynarodowej stanowił refleksję nad globalnymi wyzwaniami, takimi jak zmiana klimatu, utrata bioróżnorodności i niesprawiedliwość społeczna. Działanie opierało się na neutralnych opiniach generowanych przez sztuczną inteligencję, które zostały wykorzystane w formie interwencji tekstowych umieszczanych w codziennych przestrzeniach – m.in. w toaletach, korytarzach czy stołówkach. Włączając przedmioty codziennego użytku (np. lustra, umywalki, dzbanki), projekt badał zdolność odbiorców do dostrzegania i reinterpretowania problemów globalnych w sytuacjach, w których zwykle brak miejsca na refleksję. Celem interwencji było subtelne wywołanie momentu namysłu nad odpowiedzialnością jednostki i społeczeństwa, a także analiza zjawiska zmęczenia debatą na temat kryzysów współczesności.
Keywords: text-based art; interwencja artystyczna; badania artystyczne; sztuczna inteligencja