Diagnostyka materiałowa w energetyce i lotnictwie – projekt z zastosowaniem wideodydaktyki - Ciesielka, Marta; Żurek, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W artykule omówiono zastosowanie metody wideodydaktyki w nauczaniu diagnostyki materiałowej w energetyce i lotnictwie. Metoda ta polega na tworzeniu filmów przez studentów, co ma na celu aktywne zaangażowanie ich w proces uczenia się. Projekt realizowany był na kierunku inżynieria metali jako innowacyjna forma zajęć projektowych. Każdy student tworzył film prezentujący zastosowania materiałów i technik spajania w tych dziedzinach. Studenci ocenili swoje zaangażowanie i osiągnięcia w projekcie, wyrażając pozytywne nastawienie do wideodydaktyki i jej skuteczności w uczeniu się.

The article discusses the use of the videodidactics method in teaching material diagnostics in the energy and aviation industries. This metod involves students creating videos in order to actively engage them in the learning process. The project was carried out in the field of Metal Engineering, as an innovative form of Project classes. Each student created a video presenting the applicaions of materials and welding techniques in these fields. Students assessed their involvement and achievements in the project, expressing a positive attitude towards videodidactics and its effectiveness in learning.
Material diagnostics in the energy and aviation industry – project using videodidactics
Keywords: wideodydaktyka; diagnostyka materiałowa; energetyka; lotnictwo; spajanie; videodidactics; material diagnostics; energy; aviation; welding