WYBRANE ASPEKTY HARMONIZACJI PODATKU OD WARTOŚCI DODANEJ W RAMACH UE - Prievozníková, Karin; Červená, Karolína; Románová, Anna (My University, 2015)
Autorki w przedstawionym artykule zajmowały się tendencjami harmonizacji, które miały miejsce w Europie od lat 60. ubiegłego wieku, ze szczególnym uwzględnieniem podatku od wartości dodanej. Zwróciły uwagę na rozwój podatku od wartości dodanej stopniowo od Pierwszej dyrektywy Rady nr 67/227/EWG z dnia 11 kwietnia 1967r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczącej podatków obrotowych, która zobowiązała poszczególne państwa członkowskie, aby zastąpiły swój obecny system podatków obrotowych wspólnym systemem podatku od wartości dodanej. Jednocześnie autorki zwróciły uwagę na najważniejsze zmiany dotyczące tej dyrektywy aż do jej pełnego zastąpienia dyrektywą Rady nr 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.
SELECTED ASPECTS OF THE HARMONIZATION OF THE VALUE ADDED TAX WITHIN THE EU
Keywords: harmonizacja; podatek od wartości dodanej