Sztuczna inteligencja w pracy z osobami studiującymi na kierunku pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna w zakresie edukacji informatycznej - Hetmańczyk, Hewilia; Musioł, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
W krótkim czasie stosowanie oprogramowania i systemów sztucznej inteligencji stało się rzeczywistością edukacyjną szkół wyższych. Zjawisko to niesie ze sobą implikacje zarówno pozytywne, jak i negatywne. Wielu nauczycieli akademickich już dziś wykorzystuje to oprogramowanie w pracy ze studentami, co prowadzi – lub powinno prowadzić – do zmiany sposobów weryfikacji efektów kształcenia, tak aby nie oceniać wyłącznie efektów pracy tego oprogramowania. Kwestie te dotyczą także nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia z przygotowywania informatycznego przyszłych nauczycieli wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej.

The use of artificial intelligence software and system has quickly become an educational reality in higher education. It has both positive and negative implications. Many academic teachers already use this software in their work with students and have changed or should change the way of verifying the effects of education so as not to assess only the effects of this software. These issues also concern academic teachers conducting classes in the field of computer preparation of future teachers of preschool and early school education.
Artificial Intelligence in Working with Students of Preschool and Early School Education in the Field of IT Education
Keywords: sztuczna inteligencja; edukacja informatyczna; technologie informacyjno-komunikacyjne; artificial intelligence; computer education; information and communication technologies