„Pokolenie ’80. Niezależna twórczość młodych w latach 1980-89” w Muzeum Narodowym w Krakowie - Boruta, Tadeusz (Instytut Pamięci Narodowej, Stowarzyszenie NZS 1980, 2010)
Zbiorowa wystawa sztuki „Pokolenie ’80. Niezależna twórczość młodych w latach 1980-89” w Muzeum Narodowym w Krakowie, 10.12.2010 – 30.01.2011 autorstwa prof. T. Boruty i pod jego kuratelą. Zostało pokazanych 253 dzieł 47 artystów, które dobrano tak by ukazać specyfikę tworzącej się wówczas nowej ikonografii unaoczniającej się poprzez różnorodność artystycznej formy, języka i poruszanej tematyki. Na wystawie były prezentowane prace z lat 80, m.in. artystów związanych z grupami artystycznymi: Gruppa, Luxus, Neue Bieremiennost', Koło Klipsa, NAO Sternenhoch, czy dokumentacja happeningów Pomarańczowej Alternatywy. Prezentowane była również drugoobiegowa literatura, niezależne etiudy filmowe oraz filmy dokumentalne ukazujące nagrania tzw. bardów solidarności, występy kapel w Jarocinie, jednak głównym założeniem wystawy było zaprezentowanie młodego malarstwa, które w owym czasie „wybuchło” z wielką siłą. Wystawie towarzyszyła obszerna monografia pt. „Pokolenie '80. Niezależna twórczość młodych w latach 1980–89” pod redakcją T. Boruty (Wyd. IPN i Stowarzyszenie NZS 1980, Kraków 2010, s. 464, ISBN 978-83-7660-264-6), która zawiera opracowania naukowe 20 autorów z różnych dyscyplin naukowych i artystycznych, kalendarium kultury niezależnej i bogatą ikonografię dokonań artystów niezależnych z lat 80. XX w.
fragment monografii „Pokolenie ’80. Niezależna twórczość młodych w latach 1980-89” pod redakcją Tadeusza Boruty
Keywords: artyści niezależni; wystawy ruchu kultury niezależnej; bojkot polityki władz PRL-u; malarstwo; nowa ikonografia; stan wojenny