sałatka warzywna. instrukcja obsługi / Katowicka Runda Teatralna w Katowice Miasto Ogrodów, 2024 - Figarska, Ewelina (My University, 2024)
Tekst powstał w ramach projektu Katowicka Runda Teatralna w 2023/24 roku. Osoby uczestniczące zostały wybrane drogą konkursu do warsztatów dramatopisarskich, we współpracy z aktywnie działającymi dramatopisarkami. Po rocznym okresie konsultacji powstały teksty, które miały swoje performatywne odczyty w czasie wydarzenia Teksty na mieście. Przy okazji odczytów odbyły się również rozmowy z osobami autorskimi. Projekt zapewnił publikację antologii. To wielowarstwowy tekst o wchodzeniu w dezorientację. Można ten dramat czytać jako pracę o wychodzeniu ze społecznych i kapitalistycznych opresji. Aczkolwiek moim celem było coś bardziej podskórnego i opartego na afekcie. To może być jakieś odczarowanie codzienności z funkcji i funkcjonalności, ale też ludzi z ich funkcji i funkcjonalności. Z dużym naciskiem na kobiety, ponieważ w tekście występują wyłącznie kobiety. Katowicka Runda Teatralna – kompleksowy projekt teatralny wspierający młodą, rodzimą dramaturgię. W ramach przedsięwzięcia wybitni polscy dramatopisarze prowadzą grupy warsztatowe, których uczestnicy mają za zadanie stworzenie nowatorskich tekstów dramatycznych i poszukiwanie oryginalnych środków ekspresji artystycznej. Projekt realizowany przez Katowice Miasto Ogrodów. https://miasto-ogrodow.eu/news/view/id/1434 https://e-teatr.pl/katowice-teksty-na-miescie-antologie-dramatu-o-katowicach-premiera-wydawnicza-55057
Keywords: tekst; dramat; intermedia