Towards network paradigm - Pietruszka-Ortyl, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Opracowanie jest teoretycznym studium koncentrującym się na przedstawieniu ewolucji współpracy w perspektywie nauk o zarządzaniu. Punktem wyjścia jest dyskusja nad istotą terminu współpraca oraz prowadzenie rozważań w kontekście poziomów mikro, mezo i makro. Kolejno, w ogólnym zarysie, scharakteryzowano rozwój form koegzystencji organizacji w środowisku międzynarodowym – od konkurencji po współpracę i koepetycję. Następnie dokonano prezentacji ewolucji form współpracy międzyorganizacyjnej – od aliansów bilateralnych przez porozumienia multilateralne aż po sieci aliansów. W konkluzji zaprezentowano podstawowe założenia wyłaniającego się współcześnie paradygmatu sieciowego.
Keywords: współpraca; koepetycja; alians strategiczny; paradygmat sieciowy