Wspieranie rozwoju kompetencji cyfrowych społeczeństwa w samorządowych instytucjach kultury - Morańska, Danuta (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W artykule przedstawiono działania ukierunkowane na rozwój kompetencji cyfrowych społeczeństwa realizowane w postaci szkoleń odbywających się pod opieką wykwalifikowanych pracowników w miejscach przystosowanych do spędzania wolnego czasu, adekwatnie wyposażonych. Tego zadania z powodzeniem mogą się podjąć gminne samorządowe instytucje kultury (GSIK). Pełnią one rolę punktów, w których każdy mieszkaniec może rozwijać swoje zainteresowania, nabywać nowe umiejętności i kształtować potrzebne współcześnie kompetencje. W miejscach tych spotykają się wszystkie pokolenia. Realizacja tej ważnej misji społecznej wymaga, by osoby prowadzące zajęcia edukacyjne posiadały kwalifikacje merytoryczne i metodyczne umożliwiające dzielenie się wiedzą i umiejętnościami działania w środowisku cyfrowym. Dzięki temu można zapewnić dzieciom, młodzieży i dorosłym warunki do rozwijania oczekiwanych współcześnie kompetencji.

The article presents activities aimed at developing society’s digital competences. These competences are developed in the form of trainings carried out in well-equipped locations that are adapted for spending free time. Trainings are run by qualified staff. This task can be successfully undertaken by Municipal Local Government Cultural Institutions, where residents can develop their interests, acquire new skills and competences needed nowadays. All generations are able to meet there. People providing educational activities are required to possess substantive and methodological qualifications enabling to share knowledge and skills in the digital environment in order to implement this important social mission. Thanks to this initiative, it is possible to provide children, adolescents and adults with appropriate conditions to develop their competencies that are expected in modern life.
Supporting the development of society’s digital competences in local government cultural institutions
Keywords: edukacja w epoce cyfrowej; kompetencje cyfrowe; education in digital age; digital competences