Wybrane aspekty zjawiska dyskryminacji i wykluczenia społecznego na przykładzie mniejszości romskiej w Rzeczypospolitej Polskiej - Biernacka, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Artykuł koncentruje się na problematyce dyskryminacji i wykluczenia społecznego, z czym boryka się mniejszość romska w Polsce. Przeprowadzona analiza ukazuje wieloaspektowy charakter marginalizacji Romów, zwracając uwagę na głęboko zakorzenione stereotypy, systemowe bariery w dostępie do edukacji, trudności w znalezieniu zatrudnienia oraz problemy dotyczące warunków mieszkaniowych. Omówiono również kwestie związane zarówno z populacją mniejszości romskiej w XXI wieku, jak i mniejszością romską w kontekście narodu, podkreślając tym samym jej unikatową tożsamość kulturową. W artykule przedstawiono również konkretne przykłady zjawiska dyskryminacji, z jakimi mniejszość romska mierzy się na co dzień.

The article focuses on the issues of discrimination and social exclusion faced by the Roma minority in Poland. The analysis reveals the multifaceted nature of Roma marginalization, highlighting deeply rooted stereotypes, systemic barriers to education, difficulties in finding employment, and housing-related challenges. Additionally, it addresses matters related to the Roma minority in the 21st century as well as the Roma as a nation, emphasizing their unique cultural identity. The article also presents specific examples of discrimination that the Roma minority encounters on a daily basis.
Selected Aspects of Discrimination and Social Exclusion on the Example of the Roma Minority in the Republic of Poland
Keywords: dyskryminacja; mniejszości etniczne; prawa człowieka; Romowie; wykluczenie społeczne; discrimination; ethnic minorities; human rights; Roma; social exclusion