2022-05-14 Koncert Gala Polskiego Bluesa – Grzegorz Kapołka Trio/partia gitary basowej - Ziółek, Dariusz (My University, 2022)
Koncert zespołu Grzegorz Kapołka Trio podczas Polish Blues Show (Doroczna Gala Polskiego Bluesa) odbył się 14.05.2022 r. w Muzeum Obchodu, Bratislava, Słowacja. Wystąpili: Grzegorz Kapołka – gitara, Dariusz Ziółek – gitara basowa, Alan Kapołka – perkusja. Koncert został zorganizowany przez Instytut Polski w Bratysławie i czasopismo Twój Blues. Polish Blues Show (Gala Polskiego Bluesa) to coroczna prezentacja czołowych polskich solistów i zespołów bluesowych. Wydarzenie organizuje Instytut Polski w Bratysławie i najważniejsze polskie czasopismo poświęcone muzyce bluesowej – Twój Blues. Polish Blues Show wpisuje się w cykl koncertów Rock v Mǔzeu, prezentujący artystów bluesowych, jazzowych i rockowych z całego świata. Na scenie w Bratysławie wystąpili między innymi: Scott Henderson Trio, Greg Howe czy Stu Hamm Band. W 2022 roku Polskę reprezentowały trzy zespoły: Black Pin Blues, Silesian Hammond Group i Grzegorz Kapołka Trio. Ze względu na duże zainteresowanie publiczności koncert odbywał się na scenie plenerowej. Na repertuar koncertu złożyły się kompozycje Grzegorza Kapołki zarejestrowane na płytach tria oraz dwa premierowe utwory Dariusza Ziółka.
Koncert zespołu Grzegorz Kapołka Trio podczas Polish Blues Show (Doroczna Gala Polskiego Bluesa), 14.05.2022 r. Miejsce: Muzeum Obchodu, Bratislava, Słowacja. Wystąpili: Grzegorz Kapołka – gitara, Dariusz Ziółek – gitara basowa, Alan Kapołka – perkusja. Koncert został zorganizowany przez Instytut Polski w Bratysławie i czasopismo Twój Blues. Polish Blues Show (Gala Polskiego Bluesa) to coroczna prezentacja czołowych polskich solistów i zespołów bluesowych. Wydarzenie organizuje Instytut Polski w Bratysławie i najważniejsze polskie czasopismo poświęcone muzyce bluesowej – Twój Blues. Polish Blues Show (Gala Polskiego Bluesa) wpisuje się w cykl koncertów Rock v Mǔzeu, prezentujących artystów bluesowych, jazzowych i rockowych z całego świata. Na scenie w Bratysławie wystąpili między innymi: Scott Henderson Trio, Greg Howe czy Stu Hamm Band. W 2022 roku Polskę reprezentowały trzy zespoły: Black Pin Blues, Silesian Hammond Group i Grzegorz Kapołka Trio. Ze względu na duże zainteresowanie publiczności koncert odbywał się na scenie plenerowej. Na repertuar koncertu złożyły się kompozycje Grzegorza Kapołki zarejestrowane na płytach tria oraz dwa premierowe utwory Dariusza Ziółka. Repertuar koncertu: „Machine” – komp. Grzegorz Kapołka „5 th Avenue Blues” – komp. Grzegorz Kapołka „Blues solo 1” – komp. Dariusz Ziółek Back to Home – komp. Grzegorz Kapołka Mio Alano – komp. Grzegorz Kapołka Blues solo 2 – komp. Dariusz Ziółek For John Lee Hooker – komp. Grzegorz Kapołka Blue Blues komp. – Grzegorz Kapołka Grzegorz Kapołka Trio to zespół mający w swoim dorobku pięć́ albumów płytowych, bardzo wysoko ocenianych i nagradzanych, między innymi nominacją do nagrody Fryderyka (Blue blues 3) czy nagrodą czasopisma Gitara i Bas za najlepszą płytę̨ gitarową (Blue blues 2). Pierwsza płyta Tria z 1999 roku Blue Blues została uznana przez recenzenta czasopisma Muzyk za „najlepszą polską płytę̨ bluesową jaka kiedykolwiek się ukazała”. Na płytach Tria występowali gościnnie między innymi: Tomasz Stańko, Kuba Badach, Ireneusz Dudek. Zespół koncertował w Polsce na najważniejszych festiwalach bluesowych i jazzowych. Występował także za granicą, między innymi: w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Czechach, Słowacji i Austrii. Grzegorz Kapołka to niezwykle ceniony gitarzysta bluesowy i jazzowy. Jest absolwentem Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej Akademii Muzycznej w Katowicach, członkiem Akademii Fonograficznej. Wielokrotnie zwyciężał w kategorii – „najlepszy polski gitarzysta bluesowy” (2001, 2014, 2016, 2019 r.). Ma w swoim dorobku sześć́ płyt autorskich, dwie koncertowe oraz ponad pięćdziesiąt albumów, na których udzielał się jako muzyk sesyjny. Alan Kapołka – perkusista i improwizator zamieszkały w Gdańsku. Jego głównymi zainteresowaniami są jazz, hip-hop, oraz swobodna improwizacja. Członek zespołów Artificialice, Kury, Gym Wisdom, Tentno. Ponadto współpracował: z Irkiem Wojtczakiem, Kubą Więckiem, Dominikiem Strycharskim, Antonim Ziutem Gralakiem, Tymonem Tymańskim, Frederico Heliodoro czy Sławomirem Jaskułke. Prowadzi zajęcie w klasie perkusji w Akademi Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku na kierunku Jazz i muzyka estradowa. Dariusz Ziółek - gitarzysta basowy, pianista, działający na polskiej scenie muzycznej od 1985 roku, kiedy to zadebiutował w zespole Zbigniewa Namysłowskiego na festiwalu Jazz Jantar. Uczestni-czył w nagraniu ponad trzydziestu płyt, z których wiele wyróżniono prestiżowymi nagrodami, między innymi „Fryderykiem” za album „4 Basy”. W 2001 roku uhonorowany został nagrodą „za wybitne osiągnięcia basowe” przez czasopismo „Gitara i Bas”. Koncertuje w kraju i zagranicą z najwybitniejszymi muzykami jazzowymi i bluesowymi.