Thin capitalisation – application and limitations under Polish tax law and EU Council Directive 2016/1164 (ATA Directive) - Boś, Kacper (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
Cel: W artykule przedstawiono zjawisko niedostatecznej kapitalizacji, a także przeprowadzono analizę jego istoty i zastosowania. Rozważania zostały dokonane na gruncie historycznego i aktualnego ustawodawstwa polskiego, z uwzględnieniem wpływu prawa unijnego, dzięki czemu możliwe było porównanie różnych systemowych rozwiązań w zakresie regulacji niedostatecznej kapitalizacji. Metoda badawcza: Podstawą rozważań dokonanych w artykule są zarówno uchylone, jak i aktualne przepisy ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych z zakresu niedostatecznej kapitalizacji. Z racji konieczności implementacji do polskiego systemu prawnego dyrektywy Rady UE 2016/1164 z dnia 12 lipca 2016 r. (dyrektywa ATAD), również jej treść została poddana analizie. Wyniki: Zmiany w zakresie niedostatecznej kapitalizacji, wprowadzone na mocy implementowanej dyrektywy ATAD, należy uznać za korzystne dla systemu prawnego. Aktualne przepisy w znacznie bardziej klarowny i mniej podatny na manipulację sposób regulują problematykę niedostatecznej kapitalizacji niż uprzednio stosowane rozwiązania. Dodatkowo w sposób odpowiedni wyważają interesy zarówno państwa, jak i podatników. Konsekwencje/Następstwa: Wprowadzone w całej Unii Europejskiej zmiany wynikające z postanowień dyrektywy ATAD, a uprzednio także działań OECD w ramach planu BEPS, powinny przynieść zamierzony skutek w postaci eliminacji przynajmniej części działań mających na celu agresywną optymalizację podatkową, nie naruszając przy tym w istotny sposób interesu podatników. Wkład/Wartość dodana: W artykule przedstawiono analizę porównawczą uprzednich i aktualnych rozwiązań w zakresie niedostatecznej kapitalizacji, co pozwoliło na dokonanie oceny przepisów wprowadzonych przez polskiego ustawodawcę, jak i rozwiązań unijnych.

Objective: This article aims to present the phenomenon of thin capitalisation as well as to analyse its essence and application. The considerations are based on the historical and current Polish legislation, taking into account the impact of EU law, which makes it possible to compare various regulatory solutions in terms of thin capitalisation. Research Design & Methods: The considerations made in this article are based on both repealed and current provisions of the Act of 15 February 1992 on corporate income tax in the scope of thin capitalisation. Due to the need to implement EU Council Directive 2016/1164 of 12 July 2016 (ATA Directive) into the Polish legal system, its content has also been analysed. Findings: Changes in the scope of thin capitalisation introduced by the implemented ATA Directive should be considered favourable for the legal system. The current regulations govern thin capitalisation in a much clearer and less manipulable way than the previous solutions. In addition, they appropriately balance the interests of both the state and taxpayers. Implications / Recommendations: The EU-wide changes resulting from the provisions of the ATA Directive and previously also from the OECD actions under the BEPS Action Plan should have the intended effect of eliminating at least some of the aggressive tax optimisation activities without significantly affecting the interests of taxpayers. Contribution / Value Added: The article presents a comparative analysis of previous and current thin capitalisation solutions, which allowed the evaluation of regulations introduced by the Polish legislator as well as EU solutions.
Niedostateczna kapitalizacja – zastosowanie i ograniczenia w świetle polskiego prawa podatkowego i dyrektywy Rady UE 2016/1164 (ATAD)
Keywords: niedostateczna kapitalizacja; cienka kapitalizacja; unikanie opodatkowania; BEPS; dyrektywa ATAD; thin capitalisation; tax avoidance; ATA Directive