Wyznaczanie jednostkowego zużycia wody oraz współczynnika nierównomierności dobowej w wybranym gospodarstwie domowym - studium przypadku - Lach, Stanisław (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2025)
Celem artykułu było określenie zmienności zużycia wody oraz współczynnika nierównomierności dobowej w wybranym gospodarstwie domowym znajdującym się w południowej Polsce. Badanie obejmowało okres jesienny i zimowy i opierało się na codziennych odczytach z wodomierza. Pomiarów dokonano w gospodarstwie domowym zlokalizowanym w miejscowości Golkowice (województwo małopolskie, powiat wielicki, gmina Wieliczka), które zamieszkiwały trzy osoby. Wyniki pomiarów zostały zestawione i poddane analizie, prezentując zróżnicowanie zużycia wody w zależności od pory roku, dni tygodnia oraz liczby osób przebywających w domu. Otrzymane wyniki zostały porównane z normowym zużyciem wody określonym w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie przeciętnych norm zużycia wody (Dz.U. 2002 nr 8 poz.70).

The aim of this paper was to determine the variability of water consumption and the coefficient of daily irregularity in a selected household located in southern Poland. The study covered the autumn and winter periods and was based on daily water meter readings. Measurements were taken in a household located in Golkowice (Lesser Poland Voivodeship, Wieliczka County, Wieliczka Municipality), which was inhabited by three people. The results of the measurements were collated and analysed, showing variations in water consumption depending on the season, days of the week and number of people living in the house. The results obtained were compared with the standard water consumption specified in the Regulation of the Minister of Infrastructure of 14 January 2002 on average water consumption standards (Journal of Laws 2002 No. 8, item 70).
Determination of specific water consumption and the coefficient of daily irregularity in a selected household in southern Poland based on daily water meter readings
Keywords: wodomierz; gospodarstwo domowe; jednostkowe zużycie wody; zmienność zużycia wody; water meter; household; specific water consumption; water consumption variability