Літературна інтелігенція в часі російської інвазії Галичини 1914–1915 рр. - Швець, Алла (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Artykuł analizuje działalność galicyjskiej inteligencji podczas rosyjskiej okupacji Galicji w latach 1914–1915. Zwrócono uwagę na postacie Iwana Franki, Mychajłа Pawłyka, Wasylya Stefanyka, Tymofija Borduliaka, Katrі Hrynewyczowej, Marijki Pidhiryanki, Natalii Kobryńskiej i Kostiantyny Malyckiej. Wydarzenia wojenne, z jednej strony, odcisnęły piętno na losach ukraińskich osób publicznych, pisarzy i duchownych, którzy od początku wojny byli poddawani represjom politycznym. Z drugiej strony, warunki reżimu okupacyjnego doprowadziły do zrywu narodowego wśród inteligencji, procesów konsolidacyjnych, promowania efektywnej współpracy, wzajemnego wsparcia i tworzenia ukraińskich ośrodków na wygnaniu lub w obozach internowania.

The article analyzes the activities of Galician intelligentsia during the Russian occupation of Galicia in the years 1914-1915. It focuses on figures such as Ivan Franko, Mykhailo Pawlyk, Vasyl Stefanyk, Tymofiy Borduliak, Kateryna Hrynevycheva, Mariia Pidhirianka, Nataliia Kobrynska, and Kostiantynа Malytska. The wartime events left a mark on the fate of Ukrainian public figures, writers, and clergy who faced political repression from the beginning of the war. On the other hand, the conditions of the occupation regime led to a national resurgence among the intelligentsia, processes of consolidation, promotion of effective cooperation, mutual support, and the establishment of Ukrainian centers in exile or internment camps.
Inteligencja literacka podczas inwazji rosyjskiej na Galicję w latach 1914–1915
Literary intelligentsia during the Russian invasion of Galicia in 1914–1915
Keywords: okupacja; inteligencja; Galicja; moskalofilstwo; narracja artystyczna; occupation; intelligentsia; Galicia; Muscovite-philia; artistic narrative