Mechanizmy przeciwdziałania powództwom typu SLAPP – zagadnienia wybrane - Oślizło-Doskocz, Natalia (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
W kwietniu 2024 r. Parlament Europejski i Rada przyjęły dyrektywę w sprawie ochrony osób, które angażują się w debatę publiczną, przed oczywiście bezzasadnymi roszczeniami lub stanowiącymi nadużycie postępowaniami sądowymi. Polska ma obowiązek wdrożenia przepisów niezbędnych do wykonania tej dyrektywy do 7.05.2026 r. Artykuł poświęcony został problematyce powództw typu SLAPP, których dotyczy dyrektywa, a jego głównym celem jest ustalenie, czy w polskim procesie cywilnym potrzebna jest odrębna regulacja powództw tego typu.

In April 2024, the European Parliament and the Council adopted the Directive on protecting persons who engage in public participation from manifestly unfounded claims or abusive court proceedings („Strategic lawsuits against public participation”).The Directive must be transposed into national law by 7 May 2026. The article is dedicated to the issue of SLAPP lawsuits addressed by the directive, and its main objective is to determine whether a separate regulation for such lawsuits is needed in Polish civil proceedings.
Counteracting SLAPP lawsuits – selected topics
Keywords: postępowanie cywilne; powództwo typu SLAPP; regulacje anty-SLAPP; civil procedure; SLAPP Lawsuit; anti-SLAPP Law