Nowy etap rozwoju instytucjonalnego w gospodarce transformacyjnej - Tkacz, Anatolij (MITEL, 2006)
Analizowany jest współczesny etap reform w gospodarce transformacji, zmiany wektorów i budowy instytucji. Sposoby tworzenia i bardziej efektywnych instytucji rynkowych są zbadane. Podano przykłady uchybień ustalonych reguł formalnych, umów biznesowych, których należy przestrzegać. Analizowana jest rola państwa na wszystkich etapach reformy instytucjonalnej.

A modern stage of reforms is analyzed in the transformation economy, change og vectors og the institutional building. Ways og creation og more effective market institutes are explored. Examples of failure of set formal rules, business contracts to observe are given. A role of state on all stages of institutional reformation is analyzed.
New Stage of the Institutional Building in the Transformation Economy