Serwisy społecznościowe w roli tradycyjnego serwisu internetowego organizacji – badanie opinii użytkowników - Polak, Przemysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015)
Popularność serwisów społecznościowych powoduje, że w wielu przypadkach przejmują one funkcje informacyjne tradycyjnych serwisów internetowych organizacji. Artykuł przedstawia wyniki badań ankietowych użytkowników takiego serwisu. Badania te pokazują, w jakim stopniu użytkownicy akceptują możliwość zastąpienia tradycyjnych stron internetowych przez serwisy społecznościowe.

The popularity of social networking services, in many cases, results in them taking over the informational functions of organization websites. The article presents the results of the survey of such service users. The study shows the extent to which users accept the possibility of replacing traditional websites with social networking sites.
Keywords: społeczeństwo informacyjne; serwisy społecznościowe; blogi; komunikacja wewnątrzorganizacyjna; Web 2.0; information society; social networking services; blogs; intra-organizational communication