Pisarek, MartaOlbrycht, TomaszGargała-Polar, MartaKucharska-Świerszcz, Monika2018-02-262018-02-262018Polish Journal for Sustainable Development T. 22, cz. 1 (2018), s. 55–612450-3746http://repozytorium.ur.edu.pl/handle/item/3364Postępująca degradacja środowiska przyrodniczego wymaga poszukiwania równowagi pomiędzy działalnością człowieka a stanem środowiska przyrodniczego. Odpowiedzią na potrzeby środowiskowe jest zrównoważony rozwój, w który wpisuje się turystyka wspierająca różnorodność biologiczną. Przykładem dobrej praktyki może być taka organizacja gospodarstwa agroturystycznego by wspierało ono organizmy pożyteczne. Ich obecność na terenie gospodarstwa jest możliwa poprzez odpowiedni dobór roślin i podporządkowanie elementów małej architektury potrzebom zwierząt wolno żyjących.The ongoing degradation of the natural environment has led to a search for a balance between human activity and the condition of the natural environment. Response to environmental needs is the idea of sustainable development, which is a part of the concept of tourism supporting biodiversity. Therefore, an example of good practice is to propose a model agritourism farm, which will include the presence of beneficial organisms. Their presence on the farm is possible by the proper selection of plants and the dependence of small architecture elements for the needs of free-living animals.polAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/organizmy pożytecznebioróżnorodnośćgospodarstwo agroturystycznebeneficial organismsbiodiversityagritourism farmAgroturystyka jako wsparcie różnorodności biologicznejarticle10.15584/pjsd.2018.22.1.72451-2672