Prywatny zbiór publikacji – autorefleksja pod koniec zawodowej działalności - Kasprzak, Krzysztof (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2020)
Artykuł przedstawia problem wykorzystywania prywatnych zbiorów publikacji po zakończeniu działalności zawodowej. Wskazano na brak procedur umożliwiających przekazanie prywatnego księgozbioru do biblioteki uczelni po przejściu na emeryturę.

The article presents the problem of preserving private collections of publications after the end of professional activity. It pointed to the lack of procedures for transferring a private book collections to university libraries after retirement.
Keywords: książki; czasopisma naukowe; informacja naukowa; biblioteki; Oligochaeta; Mollusca; books; scientific journals; scientific information; library; oligochetes; molluscs