2023-10-14/15 widowisko multimedialne The Saint From Wadowice – John Paul II / solista - saksofonista - Noszka, Bartłomiej (My University, 2023)
2023-10-15 Bartłomiej Noszki (saksofon) wziął udział w koncercie "Święty z Wadowic – Jan Paweł II" (The Saint From Wadowice – John Paul II), The Co-Cathedral of St. Joseph, Brooklyn, Nowy Jork. Wydarzenie to upamiętniło 45. rocznicę wyboru Polaka – Karola Wojtyły na Papieża. Podczas koncertu w Nowym Jorku, który został entuzjastycznie przyjęty przez licznie zgromadzoną publiczność, wystąpiło ponad dwudziestu artystów z Polski. Zaśpiewali: Mariola Siepak - Drobna, Weronika Skalska, Natalia Szczypuła, Piotr Szewczyk Music, Hanka Wójciak, Rafał Żur, a zespół instrumentalny poprowadził Krzysztof Odrobina – pomysłodawca i dyrektor artystyczny wydarzenia. Zespół wystąpił w składzie: Tomasz Adamczyk, Michał Dziewiński, Maciej Gruchacz, Anna Grzybała, Filip Huget, Kosma Kalamarz, Marek Łukaszczyk, Sylwester Malinowski, Mateusz Moś, Bartłomiej Noszka, Bartosz Pernal, Joanna Urbańska – Mikszta, Bogusław Zięba. Bartłomiej Noszka wykonał zarówno partie zespołowe, jak i solowe.
2023-10-15 Bartłomiej Noszki (saksofon) wziął udział w koncercie "Święty z Wadowic – Jan Paweł II" (The Saint From Wadowice – John Paul II), The Co-Cathedral of St. Joseph, Brooklyn, Nowy Jork. Wydarzenie to upamiętniło 45. rocznicę wyboru Polaka – Karola Wojtyły na Papieża. Podczas koncertu w Nowym Jorku, który został entuzjastycznie przyjęty przez licznie zgromadzoną publiczność, wystąpiło ponad dwudziestu artystów z Polski. Zaśpiewali: Mariola Siepak - Drobna, Weronika Skalska, Natalia Szczypuła, Piotr Szewczyk Music, Hanka Wójciak, Rafał Żur, a zespół instrumentalny poprowadził Krzysztof Odrobina – pomysłodawca i dyrektor artystyczny wydarzenia. Organizatorami koncertu były Fundacja Pełni Kultury, parafia Matki Bożej Pocieszenia z Brooklynu, Duszpasterstwo Polskich Imigrantów Diecezji Brooklyn oraz Margaret’s Magnificient Catering. Partnerami wydarzenia byli Konsulat Generalny RP w Nowym Jorku, Polska Organizacja Turystyczna, Polsko-Słowiańska Federalna Unia Kredytowa (Polish & Slavic Federal Credit Union), Miasto Wadowice - tu wszystko się zaczęło, Koło Przyjaciół Fundacji Jana Pawła II w Nowym Jorku oraz Ingressus. Wykonawcy: Urszula Grabowska, Patryk Szwichtenberg – aktorzy, Mariola Siepak-Drobna, Weronika Skalska, Natalia Szczypuła, Piotr Szewczyk, Hanka Wójciak, Rafał Żur – wokaliści, Krzysztof Odrobina – dyrektor artystyczny, fortepian, Bartłomiej Noszka – saksofon, Tomasz Adamczyk – trąbka, Bartosz Pernal, Marek Łukaszczyk – puzon, Michał Dziewiński – perkusja, Maciej Gruchacz – gitara, Kosma Kalamarz – gitara basowa, , Sylwester Malinowski – instrumenty perkusyjne, Mateusz Moś, Filip Huget – skrzypce, Anna Grzybała – altówka, Joanna Urbańska-Mikszta – wiolonczela, Bogusław Zięba – akordeon Program koncertu: „Jestem tu” – (Marcin Nierubiec) „Przezroczysty” (Andrzej Zieliński) „Leży krzyżem" (Adam Niedzielin) „Prawda” (Andrzej Zieliński) „Inteligencjo” (Mateusz Nagórski) „Wujek Papieżem" (Czesław Mozil) „Rodzina, rodzina” (Adam Niedzielin) „Ducha nigdy dość” (Krzysztof Odrobina) „Gaździna Podhala” (melodia ludowa) „Ofiaruj się" (Adam Niedzielin) „Służę uprzejmie” (Andrzej Zieliński) „Będę Narzędziem” (Andrzej Bonarek) „Za mało się modlicie" (Czesław Mozil) W opisywanym projekcie Bartłomiej Noszka wykonał zarówno partie zespołowe, jak i solowe. Improwizowane partie solowe zaprezentował w utworach: „Prawda” (Andrzej Zieliński), „Gaździna Podhala” (melodia ludowa), partie solową skomponowaną zrealizował w utworze „Za mało się modlicie" (Czesław Mozil). Tak o projekcie pisze producent wydarzenia Fundacja Pełni Kultury: „Święty z Wadowic – Jan Paweł II (The Saint From Wadowice – John Paul II) to pierwsze w polskiej historii widowisko muzyczne o jednym z najważniejszych i najbardziej zasłużonych Polaków – Świętym Janie Pawle II. Jego mądrość, odwaga i ogromna siła zmieniały bieg historii – tak szczególnie trudnej historii XX i XXI wieku, w której świat stanął w obliczu wojen, kryzysów, ataków na wolność i godność człowieka". The Co-Cathedral of St. Joseph w dzielnicy Brooklyn w Nowym Jorku to świątynia rzymskokatolicka wybudowana w 1853 roku, rozbudowywana w latach 1861-1915. Budowla posiada aktualnie około 1800 miejsc siedzących, które zostały niemal całkowicie wypełnione podczas opisywanego wydarzenia. Relacja z koncertu dostępna pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=Dr5AW-_lMWQ
Keywords: Święty z Wadowic – Jan Paweł II; The Saint From Wadowice – John Paul II; The Co-Cathedral of St. Joseph; Bartłomiej Noszka; Krzysztof Odrobina