Tax measures in service of humankind – tangible methods for preventing excessive congestion of low earth orbit and the occurrence of Kessler syndrome - Leś, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
In 2025 over 36,400 cataloged objects and more than 130 million accumulated space debris orbit Earth in LEO. Number of objects launched to LEO is steadily increasing, with over million scheduled to launch in the future that are to operate in more than 300 mega constellations. Unregulated usage of these capabilities could diminish established achievements of movements towards sustainable use of Outer Space, LEO in particular. The paper will analyze implementation of additional tax measures on launches to LEO, by outlining what types of tax measures could provide the most feasible method to reduce number of satellites in LEO. Accordingly, a possibility of provision of tax incentives on operations with established scientific goals and possibility to incentivize orbit retrieval rates will be considered. Finally, paper will analyze how introduced tax measures would contribute to sustainable usage and development of LEO.

W 2025 roku ponad 36,400 skatalogowanych obiektów i ponad 130 milionów zgromadzonych śmieci kosmicznych orbituję Ziemię na LEO. Liczba obiektów wystrzelonych na LEO stale rośnie, z ponad milionem obiektów zaplanowanych do wystrzelenia w przyszłości, które mają działać w ponad 300 mega-konstelacjach. Nieuregulowane wykorzystanie tych możliwości może zniwelować zrównoważonego wykorzystania przestrzeni kosmicznej, w szczególności LEO. W artykule przeanalizowane zostanie wdrożenie dodatkowych środków podatkowych dotyczących startów na LEO, poprzez określenie, jakie rodzaje środków podatkowych mogłyby zapewnić najbardziej realną metodę zmniejszenia liczby satelitów na LEO. W związku z tym rozważona zostanie możliwość zapewnienia zachęt podatkowych dla operacji o określonych celach naukowych oraz możliwość wprowadzenia dotacji na rzecz zwiększania szybkości deorbitacji obiektów. Finalnie, artykuł przeanalizuje w jaki sposób wprowadzone środki podatkowe przyczyniłyby się do zrównoważonego wykorzystania i rozwoju LEO.
Środki podatkowe w służbie ludzkości – konkretne metody zapobiegania nadmiernemu zatorowi niskiej orbity ziemskiej i występowaniu zespołu Kesslera
Keywords: international space law; orbit congestion; space debris; long-term sustainability of outer space activities; taxation; opodatkowanie; międzynarodowe prawo kosmiczne; zatłoczenie orbity; śmieci kosmiczne; długoterminowy zrównoważony rozwój działalności w przestrzeni kosmicznej