Przeciwdziałanie zanieczyszczeniu powietrza w sytuacji kryzysu energetycznego na przykładzie wybranych miast - Florek, Ewelina (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
Przeciwdziałanie zanieczyszczeniu powietrza stanowi aktualne, bardzo istotne oraz złożone zagadnienie w dobie kryzysu energetycznego. Dla efektywnej ochrony powietrza w wybranych miastach bardzo ważne jest wdrożenie odpowiednich działań przez samorząd terytorialny. Celem artykułu jest ukazanie działań podjętych przez samorząd terytorialny w trzech wybranych miastach (Kraków, Katowice, Łódź) w zakresie przeciwdziałania zanieczyszczeniu powietrza w sytuacji kryzysu energetycznego. Rozważania zostały oparte na analizie dokumentów, publikowanych informacji, raportów oraz danych Europejskiej Agencji Środowiska, Głównego Urzędu Statystycznego oraz samorządu terytorialnego.

Counteracting air pollution is a current, very important and complex issue in the situation of the energy crisis. For effective air protection in selected cities, it is very important to implement appropriate measures by the local government. The aim of the article is to show the actions taken by the local government in three selected cities (Kraków, Katowice, Łódź) in the field of counteracting air pollution in the event of an energy crisis. The considerations were based on the analysis of documents, published information, reports and data of the European Environment Agency, the Central Statistical Office and local government.
Counteracting air pollution in the event of an energy crisis on the example of selected cities
Keywords: ochrona powietrza; samorząd terytorialny; kryzys energetyczny; air protection; local government; energy crisis