Personalistyczny wymiar współczesnych form pomocy dzieciom i młodzieży na przykładzie świadczeń pomocy materialnej i dofinansowań o charakterze socjalnym - Dubiel-Zielińska, Paulina (Uniwersytet Rzeszowski, 2016)
Artykuł ukazuje podstawy prawne świadczeń pomocy materialnej i dofinansowań o charakterze socjalnym. Charakteryzuje je dokładnie, by zapoznać czytelnika z ich ideą. Podejmuje kwestie etyczne w oparciu o filozofię personalistyczną. Pokazuje, co z personalistycznego punktu widzenia wynika dla istoty funkcjonowania stypendiów oraz dofinansowań o charakterze socjalnym.
Keywords: stypendia; zasiłki; dofinansowania; życie; rozwój