„Homo interneticus” – wyzwanie dla współczesnej edukacji - Walat, Wojciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
Podane w artykule trzy cechy konstytuujące współczesny typ człowieka internetu – „homo interneticusa” – w prosty sposób prowadzą do gwałtownego rozwoju analfabetyzmu funkcjonalnego. Pojawia się zatem wielkie wyzwanie dla edukacji w dobie dominującego i właściwie powszechnie akceptowanego analfabetyzmu funkcjonalnego.

Stated in article three qualities that constitute the modern type of man internet – “homo interneticus” – easily lead to the rapid development of functional illiteracy. There is therefore a great challenge for education in the era of the dominant and widely accepted properly functional illiteracy.
“Homo interneticus” – a challenge for modern education
Temat zrealizowano w ramach prac statutowych Zakładu Dydaktyki Ogólnej i Systemów Edukacyjnych Wydziału Pedagogicznego oraz programu badawczego Pracowni Lifelong Learning w Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Keywords: edukacja; homo interneticus; alfabetyzacja; analfabetyzm funkcjonalny; education; literacy; functional illiteracy