Śledztwo i dochodzenie po noweli do Kodeksu postępowania karnego z 11 marca 2016 r. - Kiełtyka, Andrzej (Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016)
W dniu 1 lipca 2015 r. weszła w życie "duża" nowela do Kodeksu postępowania karnego z 27 września 2013 r., zmieniająca miedzy innymi model postępowania przygotowawczego. Utrzymując śledztwo i dochodzenie, spowodowała osłabienie postępowania przygotowawczego, celem zapewnienia większej kontradyktoryjności postępowania sądowego. Zmieniono także zasady utrwalania dowodów oraz sposoby wykonywania czynności procesowych. Wprowadzone zmiany spotkały się z krytyką, której następstwem był powrót do zasadniczych rozwiązań obowiązujących do 30 czerwca 2015 r., dokonany kolejna nowelą do Kodeksu postępowania karnego z 11 marca 2016 r. Tak szybkie zmiany, o zasadniczym znaczeniu, wywołują wątpliwości i problemy praktyczne.

On 1 July 2013, the "big" amendment to the Code of Criminal Procedure of 27 September 2013 entered into force, amending, among others, the model of preliminary proceedings. While maintaining the investigation and the enquiry, it weakened the preliminary proceedings to provide more contradictoriness to the court proceedings. It also changed the rules of preservation of evidence and methods of exercise of the proceedings. The changes were criticised, the consequence of which was a return to the essential solutions applicable until 30 June 2015, this under another amendment to the Code of Criminal Procedure of 11 March 2016. Such rapid and essential changes raise concerns and practical problems.
The investigation and enquiry after the amendment to the Code of Criminal Procedure of 11 March 2016
Keywords: Postępowanie karne; postępowanie przygotowawcze; śledztwo; dochodzenie; Criminal proceedings; preliminary proceedings; investigation; enquiry