Indywidualna, przekrojowa wystawa malarstwa Małgorzaty Drozd-Witek pt. Antaba 2024 / Galeria Europejskiego Centrum Kultury LOGOS w Łodzi - Drozd-Witek, Małgorzata (My University, 2024)
Indywidualna, retrospektywna wystawa malarstwa M. Drozd-Witek pt. Antaba 2024 obejmuje wybór przeszło 30 obrazów z lat 2005 - 2024. Ekspozycja ukazuje etapy twórczych wypowiedzi i poszukiwań artystki, począwszy od prac wykonanych w technice olejnej, po niekonwencjonalne, wchodzące w przestrzeń interdyscyplinarności autorskie poszukiwania medium. Wszystkie traktują o kondycji człowieka w aspekcie duchowej i metafizycznej perspektywy i wpisują się w klimat Europejskiego Centrum Kultury LOGOS w Łodzi (erygowane w 2004 r. przez Metropolitę Łódzkiego). Teatr LOGOS (założony w 1987 r.), działają - tworzą od kilkudziesięciu lat prestiżowe miejsce spotkań środowisk twórczych, naukowych i intelektualnych oraz stanowią Centrum Kultury Chrześcijańskiej w Łodzi - To znaczące miejsce na mapie kulturalnej Polski. W Galerii prezentowali swoje prace m.in.: S. Fijałkowski, S. Rodziński, J. Lebenstein, J. Nowosielski, J. Duda-Gracz, A. Kabała, T. Siara, K. Skórczewski, S. Białogłowicz, T. Boruta. Z wielokrotnie nagradzanym Teatrem związane są na stałe takie postaci jak: W. Wilhelm, B. Kierc, E. Wycichowska, L. Wieleba. Rektor Kościoła ks. Waldemar Sondka - nominowany do nagrody Totus Tuus w kategorii osiągnięcia w dziedzinie kultury chrześcijańskiej.
Keywords: Antaba 2024; LOGOS Łódź; ECK Łódź