Вплив польської інтелігенції Галичини на розвиток преси та театральної діяльність в Україні в роки першої світової війни - Білобровець, Ольга (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2024)
W czasie I wojny światowej część polskiej inteligencji z Galicji wyemigrowała na ziemie ukraińskie, skupiając się głównie w dużych miastach. W artykule ukazano wpływ galicyjskiej inteligencji polskiej na rozwój polskiej prasy i teatru na Ukrainie. Prasa polska stała się bardziej informacyjna, zróżnicowana gatunkowo, pojawiły się nowe polskie czasopisma. Dzięki zaangażowaniu w życie teatralne szeregu znanych osobistości artystycznych rozpoczął się prawdziwy rozkwit polskiego życia teatralnego w Kijowie, Odessie i Charkowie.

During the First World War, part of the Polish intelligentsia from Galicia emigrated to Ukrainian lands, concentrating mainly in large cities. The article shows the influence of Galician Polish intelligentsia on the development of the Polish press and theatre in Ukraine. The Polish press has become more informative, genre-diverse, and new Polish publications have appeared. Thanks to the involvement of a number of well-known artistic personnel in the theatre life, the Polish theatre life in Kyiv, Odesa, and Kharkiv started to flourish.
Wpływ polskiej inteligencji Galicji na działalność wydawniczą i teatralną na Ukrainie w czasie pierwszej wojny światowej
The influence of the Polish intelligentsia of Galicia on the development of the press and theatrical activities of Poles in Ukraine during the First World War
Keywords: inteligencja polska; Galicja; prasa polska; teatr polski; I wojna światowa; Polish intelligentsia; Galicia; Polish press; Polish theatre; First World War