Arteterapia jako forma pomocy w radzeniu sobie z lękiem w resocjalizacji osób pozbawionych wolności - Okoniewska, Ewelina; Rębiś, Daria (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Celem artykułu jest podsumowanie aktualnego stanu wiedzy na temat zastosowania arteterapii w redukowaniu lęku związanego z pobytem w izolacji penitencjarnej oraz ocena jej potencjału resocjalizacyjnego. Głównym problemem badawczym była ocena oddziaływania arteterapii na kondycję psychiczną osób pozbawionych wolności oraz omówienie jej wartości resocjalizacyjnej. W tym celu dokonano analizy dokumentacji prowadzonej i zakończonej arteterapii w Areszcie Śledczym w Kielcach oraz przeprowadzono systematyczny przegląd badań naukowych. W artykule omówiono lęk z perspektywy rożnych koncepcji psychologicznych oraz wyszczególniono wybrane źródła lęku specyficzne dla warunków izolacji penitencjarnej. Przybliżono podstawowe założenia arteterapii, a następnie dokonano przeglądu badań dotyczących jej skuteczności w redukowaniu lęku u osób pozbawionych wolności, uwzględniając jej wartość resocjalizacyjną.

The aim of this article is to summarise the current state of knowledge on the use of art therapy in reducing anxiety associated with imprisonment and to assess its rehabilitation potential. The main research problem was to assess the impact of art therapy on the mental condition of persons deprived of liberty and to discuss its rehabilitation value. For this purpose, an analysis of the documentation of conducted and completed art therapy in the Remand Prison in Kielce was carried out and a systematic review of scientific research was conducted. The article discusses anxiety from the perspective of various psychological concepts and lists selected sources of anxiety specific to conditions of penitentiary isolation. The basic assumptions of art therapy are presented, followed by a review of research on its effectiveness in reducing anxiety in persons deprived of liberty, taking into account its rehabilitation value.
Art therapy as a form of assistance in coping with anxiety in the rehabilitation of convicts
Keywords: arteterapia; lęk; resocjalizacja; kara pozbawienia wolności; art therapy; anxiety; resocialization; imprisonment