2023-06-02 P. Paluch – Suita Krakowska / kompozytor, kameralista - Paluch, Paweł (My University, 2023)
Dnia 2 czerwca 2023 r. w Domu Kultury „Kadr” w Warszawie odbyło się prawykonanie autorskiej kompozycji „Suita Krakowska” autorstwa Pawła Palucha – kompozytora i kameralisty. Utwór powstał na zlecenie Narodowego Centrum Kultury w Warszawie w ramach projektu edukacyjnego „Piątka z narodowych”, którego celem jest poszerzanie świadomości w zakresie polskich tańców narodowych. Prawykonanie miało miejsce podczas koncertu laureatów I Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Podstawowych na wykonanie taneczne choreografii do Suity Krakowskiej. Wydarzenie stanowiło przykład integracji działań kompozytorskich z edukacją artystyczną i popularyzacją narodowego dziedzictwa muzycznego.
Prawykonanie Suity Krakowskiej Pawła Palucha odbyło się 2 czerwca 2023 r. w Domu Kultury „Kadr” w Warszawie, jako element koncertu laureatów I Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Podstawowych, poświęconego wykonaniu tanecznemu choreografii do specjalnie zamówionego utworu muzycznego. Kompozycja powstała na zlecenie Narodowego Centrum Kultury w Warszawie w ramach projektu edukacyjnego „Piątka z narodowych”, którego głównym celem jest popularyzacja polskich tańców narodowych oraz pogłębianie wiedzy o rodzimym dziedzictwie muzycznym wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Suita Krakowska stanowi autorską interpretację idiomów tanecznych regionu krakowskiego, opracowaną z myślą o wykorzystaniu zarówno koncertowym, jak i edukacyjno-choreograficznym. Utwór został zaprezentowany łącznie ośmiokrotnie: sześć wykonań odbyło się na żywo w interpretacji zespołu kameralnego z udziałem akordeonu, złożonego z profesjonalnych muzyków reprezentujących instrumenty dęte, smyczkowe oraz klawiszowe, natomiast dwukrotnie wykorzystano nagranie studyjne utworu jako akompaniament do prezentacji tanecznych dzieci ze szkół specjalnych. Kompozytor, Paweł Paluch, wystąpił również w roli wykonawcy partii akordeonu podczas wykonań na żywo. Wydarzenie miało charakter ogólnopolski i było adresowane do środowiska edukacji artystycznej szkół podstawowych, łącząc prezentację nowej twórczości kompozytorskiej z praktyką wykonawczą oraz ruchem tanecznym. Prawykonanie Suity Krakowskiej wpisuje się w działalność twórczą Pawła Palucha, ukierunkowaną na dialog pomiędzy muzyką artystyczną a tradycją narodową, a także na współpracę z instytucjami kultury realizującymi programy edukacyjne o zasięgu krajowym. Wykonawcy: Piotr Jagiełło-Stanowski – flet, Waldemar Żarów – klarnet I, Kamila Ogłoza – klarnet II, Lucjan Bator – trąbka, Monika Łozowik – skrzypce I, Patrycja Strejczek – skrzypce II, Adam Dragan – altówka, Joanna Paluch – wiolonczela, Michał Sobuś – kontrabas, Paweł Paluch – akordeon. Linki: https://www.youtube.com/watch?v=hnVnxIXbSJc https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/5-z-narodowych/o-projekcie
Keywords: Suita Krakowska; Narodowe Centrum Kultury; Piątka z narodowych; polskie tańce narodowe; projekt edukacyjny