Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej w programach politycznych partii rządzących w latach 2004-2019. - Budzyń, Piotr (Uniwersytet Rzeszowski, 2024)
Opracowanie stanowi analizę programów wyborczych poszczególnych ugrupowań rządzących na przestrzeni lat: 2004–2019 w odniesieniu do potencjału militarnego państwa a zwłaszcza struktur Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej. Elementem nowatorskim ujętym w rozprawie było zestawienie opisanych założeń z urzeczywistnieniem sfery deklaratywnej oraz realny obraz ich skutków w odniesieniu do formacji. Wybrana cezura czasowa (2004–2019) miała na celu przedstawienie założeń programowych czterech koalicji rządzących i stopnia ich realizacji względem funkcjonowania formacji. Rok 2004 został wybrany z uwagi na wejście Polski w struktury Unii Europejskiej i konieczności dostosowania prawa krajowego do wymogów unijnych. Z kolei rok 2019 został wybrany jako graniczny z powodu całkowitej zmiany dotychczasowego oglądu na perspektywę militarną. W wybranej cezurze czasowej uwzględniono istotne zmiany środowiska bezpieczeństwa i znaczącą rolę potencjału militarnego, poprzez pryzmat m.in. wykorzystania Sił Zbrojnych RP podczas misji poza granicami państwa czy też ogląd na poszczególne konflikty zbrojne.

The study is an analysis of the electoral programs of the various ruling parties over the period of 2004 to 2019, in relation to the military potential of the state, focusing on the structures of the Armed Forces of the Republic of Poland. The innovative element covered in the dissertation was the juxtaposition of the described assumptions with the realization of the declarative sphere, as well as a realistic picture of their effects in relation to the formations. The chosen time period (2004-2019) was intended to present the program assumptions of the four ruling coalitions and the degree of their implementation in relation to the functioning of the formations. The year 2004 was chosen due to Poland's entry into the structures of the European Union and the need to adapt the national law to the EU requirements. The year 2019 was chosen as a terminal year due to a complete change of the previous view on the military perspective. The selected time dimension took into account significant changes in the security environment and the significant role of military capabilities, for example the use of the Polish Armed Forces during missions outside the country's borders or the outlook of individual armed conflicts.
The Armed Forces of the Republic of Poland in the political programs of the ruling parties in 2004-2019.
Promotor: dr hab. Andrzej Zapałowski prof. UR - 209 s.
Keywords: Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej; programy polityczne; partie rządzące; The Armed Forces of the Republic of Poland; political programs; ruling parties