Theoretical aspects of territorial communities’ self-development - Storonyanska, Iryna; Benovska, Liliya (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
W artykule przedstawiono rozważania teoretyczne dotyczące funkcjonowania i rozwoju społeczności terytorialnych w kontekście reformy samorządu terytorialnego. Na wstępie zaprezentowano zewnętrzne i wewnętrzne warunki mające wpływ na działalność jednostek samorządu terytorialnego oraz zasady jego funkcjonowania. Następnie zwrócono uwagę na szeroko pojętą samowystarczalność społeczności lokalnej, w tym zdolności do efektywnego gospodarowania zasobami w kontekście obowiązującego prawa.
Keywords: samorząd terytorialny; społeczność lokalna; samowystarczalność społeczności lokalnej; zasoby; rozwój